Traumawerk
Traumawerk is leren hoe het zenuwstelsel werkt, met name het proces van vechten, vluchten en bevriezen. En specifieker hoe jouw zenuwstelsel werkt. Je leert je triggers kennen en de reactie van je lichaam en vooral nieuwe mogelijkheden om met die ervaring om te kunnen gaan. Dit is een proces van vaardiger worden door vooral veel te oefenen en bereid te zijn om steeds opnieuw te proberen. Het helpt ook om je een klein beetje in de theorie te verdiepen waardoor je snapt waarom je soms niet meer uit je woorden komt, of hard weg wil lopen door een ogenschijnlijke kleine gebeurtenis.
Trauma is een lichamelijk of psychische verwonding. De oorzaak kan een schokkende gebeurtenis zijn maar ook een langdurige blootstelling aan stress. Als dit in de vroege jeugd gebeurt noemen we dat ontwikkelingstrauma.
In het werken met het zenuwstelsel maken we gebruik van de polyvagaal theorie, waarom we reageren zoals we reageren. Deze theorie leert ons hoe het zenuwstelsel, met name het autonome deel, de basis vormt voor het gevoel van veilig zijn en je vermogen om verbinding aan te gaan met jezelf en met de mensen om je heen. Je reactiepatronen van nu zijn gekoppeld aan ervaringen van vroeger. Als we leren om daar met volwassen ogen naar te kijken ontwikkelen we nieuwe mogelijkheid in ons leven.
Wil je jezelf beter leren kennen?
Erken wat je behoeften en grenzen zijn en word je bewust van je patronen, negatieve overtuigingen en verslavingen.